Life's Blood Ensemble Otherworld Finland Lords of Outland Road to Aacheron The Otherworld Cycle Bloom Project
USA versionFinnish Version
Heikki "Mike" KoskinenRent Romus photo by Charles Smith

Heikki Koskinen•Co-Director, tenorinokkahuilu, e-trumpet, huilut, kantele, voice Mikko Innanen•baritone saxophone, puhaltimet, huilut, percussiot, voice
Rent Romus•Music Director, alto saxophone, kantele, huilut, kellot, voice Teppo Hauta-aho•basso, percussiot Olavi Louhivuori•rummut, percussiot

"The Otherworld Cycle...sinewy grooves...A Love Supreme's stratosphere..."
- Tom Hull, jazz critic

Otherworld Finland on koottu suomalaisista muusikoista toteuttamaan kollektiivisesti Rent Romus’in San Franciscon lahtialueella esitetty ja levytetty ‘Otherworld Cycle’ projekti Suomessa syksyllä 2017. Sävellysten synty juontaa niihin aikoihin, jolloin Romus palasi lahtialueelle Pohjoiseuroopan kiertueelta 90 luvulla. Tällöin hän alkoi intensiivisen tutkimustyön omiin suomalaisiin juuriinsa. Hän on kolmannen polven amerikkalais-suomalainen ja on viimeiset 14 vuotta paneutunut tutkimaan perhehistoriaansa valokuvien ja tarinoiden kautta, sekä myös Suomen rikasta kulttuurihistoriaa ja musiikkia. “The Other World” teemat ovat syntyneet hänen oman alitajuntansa syvänteistä löytyneiden suomalaisten tuntemusten pohjalta, joita hän on tulkinnut monesta eri näkökulmasta vapaan improvisaation ja “postmodernin jazz”in kautta.

The Otherworld Cycle on sarja sävellettyjä kappaleita, joita sitovat improvisoidut välisoitot, jotka taas perustuvat Kalevala-aiheisiin teemoihin. Yhtyeen kokoonpano voi olla 5-13 muusikkoa. Otherworld Finland yhtyessä on viiden muusikon peruskokoonpano, johon on mahdollista lisätä paikallisia “samanhenkisiä” soittajia. Sävellysten inspiraatiolähteinä ovat olleet Kalevalan runot, Karjalainen perinteinen musiikki, sekä pohjoiset Saamelaiset joikulaulut. Sovitukset on tehty niin, että niitä voi mukailla eri soittimille ja kokoonpanoille. Levytetyssä versiossa on kaksi laulajaa, bassot, sellot, saksofonit, trumpetti, erilaiset huilut ja perkussiot, sekä myös traditionaalisemmat soittimet, kuten kantele, kellot, ja erilaiset käsintehdyt puhallinsoittimet. Pienemmällä kiertueyhtyeellä voi äänenkäyttöä ja perkussioita tuplata muiden soittimien kanssa. Otherworld Cycle sarjan esitys kestää 90 minuuttia ja se on jaettu kahteen “settiin”. Kummassakin setissä on kolme osaa, joiden musiikki kumpuaa Kalevalan inspiroimista temaattisista elementeistä yhtyeen muusikoiden yksityisten ja kollektiivisten näkemysten kautta."The Otherworld Cycle thus explores parallels between the oral and written sources of text and the improvised and composed practices of making music." - Stephen Smoliar, Examiner
"...a singular synthesis of postmodern jazz and traditional Finnish music in The Otherworld Cycle, an expansive suite…"
- writer/jazz critic Andy Gilbert, Berkeleyside
"Romus has a bold sound, unmistakable sincerity and conviction." - Downbeat Magazine
”Mikko Innanen osoittaa olevansa ensimmäinen suomalainen, jolle jazz on oikeasti äidinkieli, eikä pelkkä kansallisen kulttuurin mauste tai vaihtoehto.” - Jari-Pekka Vuorela, Aamulehti
About the Musicians
Rent Romus on kolmannen polven suomalais-amerikkalainen, syntynyt Michiganissa ja asuu nykyään San Franciscon lahtialueella. Romus on saksofonisti, multi-instrumentalisti, säveltäjä, yhtyejohtaja, musiikin tuottaja, ja osallistuu aktiivisesti lahtialueiden suomalais- ja musiikkiyhteisöjen toimintaan. San Francisco Weekly on kuvaillut Romus’in soittoa “hurjaksi” ja jazzkriitikko Frank Rubolino on kutsunut häntä keskeiseksi hahmoksi USA’n länsirannikon luovan musiikiin piirissä. Hänen alkuaikojen, mm. Stan Getzin kanssa tehtyjen, opintojensa jälkeen hänen kiinostuksensa on vienyt kohti vapaamuotoisempia artisteja, kuten Sun Ra, Albert Ayler, Arthur Blythe, Derek Bailey and Merzbow. Hänen yhtyeitään ovat: “Lords of Outland”, “the Life’s Blood Ensemble, “Bloom Project” pianisti Thollem McDonas’in kanssa ja hän johtaa kollektiivista improvisaatiota soittavaa “The Ruminations” yhtyettä. Rent Romus on levyttänyt 37 albumia, sekä yhtyejohtana että muusikkona, ja niissä on lähestytty improvisaatioita ja sävellyksiä monesta eri näkökulmasta. Hän on soittokumppaneitaan ovat olleet mm. Chico Freeman, John Tchicai, Vinny Golia, Stefan Pasborg, James Zitro, Heikki "Mike" Koskinen, ja Jon Birdsong.

Yhtyeen toinen johtaja
Heikki "Mike" Koskinen on ollut tärkeä muusikko tämän projektin toteuttamisessa. Hänen Suomen kulttuurihistorian tuntemuksensa ja laaja esiintymiskokemuksensa tekivät mahdolliseksi toteuttaa projektin viimeistelyvaiheessa, ja hän auttoi mm. käännöstyössä, Kalevalan taustan selvittämisessä, sekä musiikillisena konsultanttina. Koskinen on toiminut aktiivisesti lahtialueen jazz- ja suomalaisyhteisöissä jo monet vuodet. Hän aloitti muusikonuransa Suomessa 70 luvulla ja valittiin mm. Suomen ykkösjazztrumpetistiksi Rytmin äänestyksissä 70 luvulla ja levytti vieläkin ajankohtaisen levynsä “Sunwebs” Love Records’ille. Suomessa hän soitti ja levytti mm. Edward Vesalan, Heikki Sarmannon, Paroni Paakkunaisen, Eero Koivistoisen ja Pekka Pöyryn kanssa. Hän opiskeli Bostonissa Berklee College of Music’issa ja muutti sen jälkeen San Franciscoon vuonna 1977, jossa hän on toiminut muusikkona ja musiikinopettajana. Koskinen on saanut useita suomalaisia apurahoja ja soittanut lukuisilla suomalaisilla levytyksillä. Hänen omissa lahtialueen yhtyeissä ovat soittaneet mm. Hadley Caliman, Steve Heckman, Mark Levine, Joe Bonner, Bennie Green, Larry Hancock, Michael Spiro ja Rent Romus. Suomessa Koskinen on viime vuosina soittanut mm. Kellari Triossa, Mikko Innasen ja Teppo Hauta-ahon kanssa.

Teppo Hauta-aho on suomalaisen jazzin veteraani, mutta edelleen kiinteästi mukana maamme freejazzkuvioissa. Hauta-ahon kutsumanimen kautta nimetty oma yhtye, Kalmisto-Klang, viitoitti tietä tuleville seikkailuille improvisaation rikkaassa maailmassa. Suomessa Hauta-aho levytti esimerkiksi trumpetisti-säveltäjä Jarmo Sermilän kanssa, ja Quintet Modernen kautta syntyi kontakteja saksalaiseen freejazziin. Hauta-aho soitti myöhemmin freejazzin jättiläisen Cecil Taylorin eurooppalaisessa yhtyeessä. Suomessa he esiintyivät Tampere Jazz Happeningissa vuonna 1998. Myös sellaiset freejazzlegendat kuin Alexander Von Schlippenbach, Evan Parker, Anthony Braxton and Marilyn Crispell kuuluvat Hauta-ahon soittokumppaneihin. Viime vuosina Hauta-ahon tärkeimpiä kotimaisia kokoonpanoja ovat olleet Duo Nueva Finlandia, Sound Kitchen, Kalle Kalima’s K18, Olavi Trio ja Kellari Trio. Mittavan jazzuran lisäksi Hauta-aholla on kunnioitettava ansioluettelo klassisen musiikin puolelta, säveltämisen lisäksi muusikkona esimerkiksi Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Hauta-ahon sävellystä “Kadenza” soitetaan bassokilpailujen vakio-ohjelmistossa ympäri maailmaa.

Mikko Innanen ja Olavi Louhivuori kuuluvat suomalaisen jazzin nuorempaan, kansainvälisesti mainetta niittäneeseen sukupolveen. Molemmat ovat virtuoosimaisia soittajia, jotka tuntevat musiikin traditiot, mutta myös pystyvät luomaan musiikkia tyhjästä hetken inspiroimina.

Performance History
- 25-26. 10. 2014, Otherworld Cycle ensi-ilta’ San Francisco Community Music Center’issä San Franciscossa. Projektin teki mahdolliseksi San Francisco Friends of Chamber Music’in apuraha. Kaksi 1 1/2 tunnin konserttia viikonlopun aikana.
- 18.1. 2015, ensi-ilta, Gold Lion Art Center, Sacramento, California
- 28. 4. 2015, Edgetone Records’in tuottaman “The Otherworld Cycle” CD’n julkaisu, http://www.edgetonerecords.com
- 2.5. 2015, Vappu Spring Celebration Finnish Kaleva Hall’lla, Berkeleyssä. CD juklaisukonsertti, joka tehtiin Finlandia Foundation’in apurahan tukemana.
Photo Gallery Otherworld Cycle in San Francisco, Sacramento, Berkeley California USA
Community Music Center San Francisco California USA October 25-26, 2014 photography by Charles Smith

Gold Lion Arts Sacramento California USA January 18, 2015 photography by Charles Smith

Fisnnish Kaleva Hall - Vappu Festival Berkeley California USA May 2, 2015 photography by Lenny Gonazlez