Life's Blood Ensemble Lords of Outland Deciduous Otherworld Ensemble Road to Aacheron The Otherworld Cycle Bloom Project
USA versionFinnish Version
Rent Romus' Otherworld performing t Malmitalo Helsinki Finland 2017
Otherworld Ensemble on yhteisprojekti, jonka juontajina ovat Heikki “Mike” Koskinen ja Rent Romus. Se tutkailee arktisen diasporan inspiroimaa jazzia ja improvisoitua musiikkia, jonka esittämisessä ovat ytimenä useat Suomen luovan musiikin huippusoittajat. Sävellysten synty juontaa niihin aikoihin, jolloin Romus palasi lahtialueelle Tanskan kiertueelta 90 luvulla. Tällöin hän alkoi intensiivisen tutkimustyön omiin suomalaisiin juuriinsa. Hän on kolmannen polven amerikkalais-suomalainen ja on viimeiset 14 vuotta paneutunut tutkimaan perhehistoriaansa valokuvien ja tarinoiden kautta, sekä Suomen rikasta kulttuurihistoriaa ja musiikkia. “The Other World” teemat ovat syntyneet hänen oman alitajuntansa syvänteistä löytyneiden suomalaisten tuntemusten pohjalta, joita hän on tulkinnut monesta eri näkökulmasta vapaan improvisaation ja “postmodernin” jazz’in kautta. Vuonna 2016 suomalainen muusikko ja säveltäjä Heikki “Mike” Koskinen liittyi Romus’in mukaan luomaan Otherworld projektin repertuaaria. Otherworld musiikin kokonaisuus muodostuu sarjasta sävellettyjä kappaleita, joita sitovat improvisoidut välisoitot, ja joiden inspiraatiolähteinä ovat Kalevala-aiheiset teemat, pohjoisten alueiden kansanlaulut ja animistiset elementit. Sovituksien instrumentaatiossa käytetään ihmisääntä, bassoa, saksofoneja, trumpettia ja perkussioita, sekä traditionaalisia instrumenttejä, kuten kanteletta, kelloja, ja erilaisia käsintehdtyjä puhallinsoittimia. Musiikki kumpuaa näistä temaattisista elementeistä sulauttaen niitä rakenteellisesti yhteen ja viitaten abstraktisesti pohjoisen kultturin komponentteihin.

Heikki Koskinen•Musiikin yhteisjohtaja, tenorinokkahuilu, e-trumpetti, huilut, kantele Mikko Innanen•baritoni, allto, sopraano sax, puhaltimet, huilut, perkussiot Rent Romus•Musiikin johtaja, altto sax, kantele, huilut, kellot Teppo Hauta-aho•basso, perkussiot Olavi Louhivuori•rummut, percussiot"Simo Laihosen liityttyä seuraan vaihdettiin kiihkeätempoiseen free bopiin Romuksen puhaltaessa tiheää coltranemaista "äänimassaa" ja Koskisen ihastuttaessa ikään kuin normitrumpetin ja sopraanon välimaastossa soineella sähkötrumpetilla."
- Jussi Niemi, Tampere Aamulehti


"Modernin shamanistinen rytmi yhdistyi saumattomasti tunnelmiltaan erittäin syvälle sukeltaviin saksofoni- ja trumpettiosuuksiin, joissa Heikin upean puhtaiden äänten kontrastina soivat Rentin ja Tanen fonit välillä hyvinkin repivästi." - Jyrki Kallio, Rytmimusiikkia


"Romus has a bold sound, unmistakable sincerity and conviction." - Downbeat Magazine

"The band, together with Heikki Koskinen, Mikko Innanen, Teppo Hauta-aho and Olavi Louhivuori created fine textures and complex grooves which swung despite their complexity." - Jan-Erik Holmberg, HBL
About the Musicians
Rent Romus on kolmannen polven suomalais-amerikkalainen, syntynyt Michiganissa ja asuu nykyään San Franciscon lahtialueella. Romus on saksofonisti, multi-instrumentalisti, säveltäjä, yhtyejohtaja, musiikin tuottaja, ja osallistuu aktiivisesti lahtialueiden suomalais- ja musiikkiyhteisöjen toimintaan. San Francisco Weekly on kuvaillut Romus’in soittoa “hurjaksi” ja jazzkriitikko Frank Rubolino on kutsunut häntä keskeiseksi hahmoksi USA’n länsirannikon luovan musiikiin piirissä. Hänen alkuaikojen, mm. Stan Getzin kanssa tehtyjen, opintojensa jälkeen hänen kiinostuksensa on vienyt kohti vapaamuotoisempia artisteja, kuten Sun Ra, Albert Ayler, Arthur Blythe, Derek Bailey and Merzbow. Hänen yhtyeitään ovat: “Lords of Outland”, “the Life’s Blood Ensemble, “Bloom Project” pianisti Thollem McDonas’in kanssa ja hän johtaa kollektiivista improvisaatiota soittavaa “The Ruminations” yhtyettä. Rent Romus on levyttänyt 37 albumia, sekä yhtyejohtana että muusikkona, ja niissä on lähestytty improvisaatioita ja sävellyksiä monesta eri näkökulmasta. Hän on soittokumppaneitaan ovat olleet mm. Chico Freeman, John Tchicai, Vinny Golia, Stefan Pasborg, James Zitro, Heikki "Mike" Koskinen, ja Jon Birdsong.

Yhtyeen toinen johtaja
Heikki "Mike" Koskinen on ollut tärkeä muusikko tämän projektin toteuttamisessa. Hänen Suomen kulttuurihistorian tuntemuksensa ja laaja esiintymiskokemuksensa tekivät mahdolliseksi toteuttaa projektin viimeistelyvaiheessa, ja hän auttoi mm. käännöstyössä, Kalevalan taustan selvittämisessä, sekä musiikillisena konsultanttina. Koskinen on toiminut aktiivisesti lahtialueen jazz- ja suomalaisyhteisöissä jo monet vuodet. Hän aloitti muusikonuransa Suomessa 70 luvulla ja valittiin mm. Suomen ykkösjazztrumpetistiksi Rytmin äänestyksissä 70 luvulla ja levytti vieläkin ajankohtaisen levynsä “Sunwebs” Love Records’ille. Suomessa hän soitti ja levytti mm. Edward Vesalan, Heikki Sarmannon, Paroni Paakkunaisen, Eero Koivistoisen ja Pekka Pöyryn kanssa. Hän opiskeli Bostonissa Berklee College of Music’issa ja muutti sen jälkeen San Franciscoon vuonna 1977, jossa hän on toiminut muusikkona ja musiikinopettajana. Koskinen on saanut useita suomalaisia apurahoja ja soittanut lukuisilla suomalaisilla levytyksillä. Hänen omissa lahtialueen yhtyeissä ovat soittaneet mm. Hadley Caliman, Steve Heckman, Mark Levine, Joe Bonner, Bennie Green, Larry Hancock, Michael Spiro ja Rent Romus. Suomessa Koskinen on viime vuosina soittanut mm. Kellari Triossa, Mikko Innasen ja Teppo Hauta-ahon kanssa.

Teppo Hauta-aho on suomalaisen jazzin veteraani, mutta edelleen kiinteästi mukana maamme freejazzkuvioissa. Hauta-ahon kutsumanimen kautta nimetty oma yhtye, Kalmisto-Klang, viitoitti tietä tuleville seikkailuille improvisaation rikkaassa maailmassa. Suomessa Hauta-aho levytti esimerkiksi trumpetisti-säveltäjä Jarmo Sermilän kanssa, ja Quintet Modernen kautta syntyi kontakteja saksalaiseen freejazziin. Hauta-aho soitti myöhemmin freejazzin jättiläisen Cecil Taylorin eurooppalaisessa yhtyeessä. Suomessa he esiintyivät Tampere Jazz Happeningissa vuonna 1998. Myös sellaiset freejazzlegendat kuin Alexander Von Schlippenbach, Evan Parker, Anthony Braxton and Marilyn Crispell kuuluvat Hauta-ahon soittokumppaneihin. Viime vuosina Hauta-ahon tärkeimpiä kotimaisia kokoonpanoja ovat olleet Duo Nueva Finlandia, Sound Kitchen, Kalle Kalima’s K18, Olavi Trio ja Kellari Trio. Mittavan jazzuran lisäksi Hauta-aholla on kunnioitettava ansioluettelo klassisen musiikin puolelta, säveltämisen lisäksi muusikkona esimerkiksi Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Hauta-ahon sävellystä “Kadenza” soitetaan bassokilpailujen vakio-ohjelmistossa ympäri maailmaa.

Mikko Innanen ja Olavi Louhivuori kuuluvat suomalaisen jazzin nuorempaan, kansainvälisesti mainetta niittäneeseen sukupolveen. Molemmat ovat virtuoosimaisia soittajia, jotka tuntevat musiikin traditiot, mutta myös pystyvät luomaan musiikkia tyhjästä hetken inspiroimina.

Performance History
21 Toukokuu 2017 - Malmitalo Malmisali, Ala-Malmin tori 1, Helsinki
23 Toukokuu 2017 - Helsinki Jazz ry - jaZZanti @ Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki
27 Toukokuu 2017 - Kerava Jazz Festivaali Kerava-sali, Keskikatu 3a, Kerava
31 Toukokuu 2017 - Kulttuuritalo Telakka Tullikamarin aukio 3, Tampere
Photo Gallery Otherworld Finland Tour Helsinki, Tampere, Kerava
Malmitalo Helsinki Finland May 21, 2017 photography by Joppe Auersalo

Telakka Tampere Finland May 31, 2017 photography by Jyrki Kallio
Heikki "Mike" Koskinen photo by Jyrki Kallio at Telkka Tampere Finland 2017
Simo Laihonen & Rent Romus photo by Jyrki-Kallio Telakka Tampere 2017 Heikki Mike Koskinen & Teppo Hauta-aho photo by Jyrki-Kallio Telakka Tampere 2017 Rent Romus photo by Jyrki-Kallio Telakka Tampere 2017 Tane Kanniston photo by Jyrki-Kallio Telakka Tampere 2017 Ville Rauhalan photoby Jyrki-Kallio Telakka Tampere 2017 Rent Romus photo by Jyrki-Kallio Telakka Tampere 2017 Teppo Hauta aho photoby Jyrki-Kallio Telkka Tampere 2017Simo Laihonen photo by Jyrki-Kallio Telkka Tampere 2017
JazzAnti Helsinki Finland May 23 2017 photography by Ari-Heikki Vikman